Vanaf welke leeftijd mag je theorie volgen voor het autorijbewijs?

Theorielessen kun je volgen vanaf 16 jaar. Dit kun je zelfstandig doen door het bestuderen van een theorieboek met oefenexamens of mbv een online-cursus. Wij werken samen met THEORIECENTRUM077 (www.theoriecentrum077.nl) welke online webinars geeft en indien gewenst klassikaal les op zaterdag in hotel Wilhelmina te Venlo.

Het theorie-examen bestaat uit 3 onderdelen:

 1. Gevaarherkenning: 25 vragen (max.12 fout)
 2. Inzichtsvragen: 28 vragen (max. 3 fout)
 3. Kennisvragen: 12 vragen (max. 2 fout)

Theorie examen kun je via de rijschool laten reserveren of zelf op www.cbr.nl.

Er zijn 3 soorten theorie-examens:

 • Normaal theorie-examen
 • Verlengd theorie-examen (extra tijd)
 • Individueel theorie-examen (evt met beëdigde tolk)Hoe lang is mijn theoriecertificaat geldig?

Het theoriecertificaat is anderhalf jaar geldig. Verloopt deze voordat je praktijkexamen reserveert of aflegt dan moet je opnieuw theorie-examen doen. Het theoriecertificaat is benodigd om een Tussentijdse Toets of Praktijkexamen te reserveren of af te leggen.

Vanaf welke leeftijd mag je praktijklessen volgen?

Vanaf 16,5 jaar mag je praktijklessen volgen en een Tussentijdse Toets afleggen. Vanaf 17 mag je het praktijkexamen afleggen. Je bent dan verplicht tot je 18e jaar onder begeleiding van een coach (www.2todrive.nl) auto te rijden. Vanaf 18 jaar mag je dan volledig zelfstandig autorijden.
Je mag praktijklessen volgen zonder in het bezit te zijn van het theorie-certificaat echter is het aan te raden dit vooraf of zo spoedig mogelijk te behalen. Theorie is noodzakelijk voor het aanvragen/afleggen van tussentijdse toets/praktijkexamen.

Hoe kan ik sneller mijn rijbewijs behalen?

 1. Neem een rijles van 90 of 120 minuten want die is door herhaling van het aangeleerde veel effectiever dan een rijles van één uur.
 2. Probeer per week meerdere keren te lessen bij enkel één uur rijles.
 3. Rijd je mee als bijrijder? Let dan op verkeersborden en verkeerstekens en kijk hoe de bestuurder zijn verkeerstaken aanpakt.
 4. Begin op tijd met je theorie; je theoretische kennis is in je voordeel als je praktijk doet.
 5. Bereid de praktijles voor met je huiswerk-opdrachten.

Waarom moet ik verplicht een gezondheidsverklaring invullen?

Het CBR beoordeelt of de kandidaat in staat is om fysiek of mentaal een auto te kunnen besturen. De rijschool dient altijd in kennis te worden gesteld van eventuele beperkingen van de kandidaat tbv de veiligheid. Verder heeft de rijschool geen bemoeienis met het onderzoek en besluit van het CBR. Onze lesauto heeft geen speciale aanpassingen voor lichamelijke beperkingen. Hiervoor dient u een speciale rijschool te kiezen. Indien de kandidaat n.a.v. de gezondheidsverklaring "medisch" wordt beoordeelt kan er door het CBR een onderzoek worden ingesteld en/of na plm. 20-25 rijlessen een rijtest worden afgenomen om te beoordelen of de kandidaat geschikt is om een (schakel)auto te kunnen besturen. Soms is er zelfs een 2e rijtest nodig of wordt geadviseerd om automaat te gaan lessen. Houd rekening met extra rijschoolkosten voor een rijtest. Ook wordt er altijd een aangepast praktijkexamen afgenomen. Hiervoor zijn examinators opgeleid om speciaal rekening te houden met de beperking(en) tijdens het examen.


Je bent verplicht tbv een praktijkexamen een gezondheidsverklaring in te vullen op www.cbr.nl. Deze dient naar waarheid te worden ingevuld om achteraf problemen met de verzekering bij calamiteiten te voorkomen. Indien het CBR gezondheidsbeperkingen constateert tijdens het praktijkexamen welke niet vooraf zijn vermeld dan kan het CBR het examen afbreken en ongeldig verklaren. Dit zal grote vertraging opleveren in de voortgang van de rijopleiding vanwege verder medisch onderzoek.

Een gezondheidsverklaring voor een bepaalde categorie meestal 3 jaar geldig. Dit kan korter zijn om medische redenen. Indien er na goedkeuring gezondheidsbeperkingen optreden die de rijvaardigheid kunnen beinvloeden, dan moet dit altijd middels een nieuwe gezondheidsverklaring worden gemeld bij het CBR. Oók als je al een rijbewijs hebt ben je hiertoe vanuit de verzekering verplicht.

De gezondheidsverklaring moet zijn goedgekeurd tbv de reservering (door de autorijschool) van de tussentijdse toets e/o het praktijkexamen!

Indien je bent geslaagd dien je het rijbewijs binnen 3 jaar in de gemeente, waar je bent ingeschreven aan te vragen anders moet je opnieuw theorie- en praktijkexamen doen. Woon je in het buitenland dan kun je hier geen rijbewijs aanvragen.

Kan ik overstappen naar Autorijschool Way2Go?

Helaas ivm drukte en wachttijden kun je op dit moment niet naar ons overstappen als je al rijlessen/examen hebt gehad. Alleen kandidaten die nooit eerder rijlessen hebben gehad en een volledige rijopleiding volgen kunnen zich momenteel aanmelden.

Mag/kan ik mijn buitenlands rijbewijs omwisselen?

Heeft u een geldig rijbewijs dat is afgegeven in een ander land dan een EU-EVA-lidstaat? Dan kunt u dat nog tot 185 dagen nadat u in Nederland woont gebruiken. Daarna mag u alleen met een Nederlands rijbewijs in Nederland rijden. Hebben de categorieën op uw buitenlands rijbewijs niet de benamingen A, B, C, D, E? Dan is het verstandig om een internationaal rijbewijs naast uw buitenlands rijbewijs te hebben. Dit internationale rijbewijs regelt u in het land waar uw rijbewijs is afgegeven.

In sommige gevallen kunt u het buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Kijk hiervoor op www.rdw.nl bij Buitenlands rijbewijs omwisselen. In alle andere gevallen moet u opnieuw theorie- en praktijkexamen doen bij het CBR.